Motion i Uppland

Att komma igång

Att komma igång med mer rörelse kan vara utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och ditt välmående. Det bästa är att det aldrig är försent att börja och att varje rörelse räknas! Här har vi samlat tips och råd för dig som vill komma igång med mer rörelse i din vardag. 

Planera din träning: Precis som du skulle planera ett viktigt möte, boka in tid för träning i din kalender. Om du behöver ändra planen, gör det som om du skulle boka om ett möte.

Börja
lugnt: Ta det lugnt i början. Välj en aktivitet som känns hanterbar och öka gradvis intensiteten. Det viktigaste är att komma igång.

Hitta det roliga
: Testa olika träningsformer tills du hittar något du tycker är kul. Dans, gå i naturen, yoga eller styrketräning – välj det som passar dig bäst.

Träna tillsammans med någon
: Att träna med någon annan kan vara både motiverande och roligt. Ni kan peppa varandra när det känns tufft.

Du kommer tappa träningsrutinen
: Det är normalt att ibland tappa träningsrutinen. Sjukdom, stress eller andra livshändelser kan påverka. Gör ingen stor grej av det utan acceptera att det händer alla och fokusera på hur du tar dig tillbaka till träningen.

Sätt upp mål:
Sätt upp långsiktiga mål och delmål för din träning. Belöna dig själv när du når dem – det behöver inte vara något stort, bara något som gör dig glad!

Här får du två tips som du kan ladda ner och skriva ut för att skriva ner dina mål och följa upp din träning. 

Hälsoplan 1177.se
Dagbok för fysisk aktivitet – Region Uppsala

Här hittar du några förslag på mål för att öka din fysiska aktivitet. Naturligtvis finns det många fler skäl till att bli mer aktiv.
Fundera över varför det är viktigt för dig att öka din fysiska aktivitet. Vad skulle du vilja göra för dig själv för att må lite bättre?

  1. Öka styrkan: Istället för att enbart fokusera på att gå ner i vikt kan du sätta mål för att bli starkare. Styrketräning hjälper till att bygga muskler, förbättra hållning och öka ämnesomsättningen. Detta kan leda till en mer hälsosam och funktionell kropp, oavsett vikten.
  2. Förbättra konditionen: Att förbättra din kondition genom till exempel promenader, löpning, cykling eller simning är ett utmärkt mål. Detta förbättrar hjärt- och lungkapaciteten, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och ger dig mer energi i vardagen.
  3. Öka rörligheten: Flexibilitet och rörlighet är viktiga för att bibehålla god hälsa och minska risken för skador. Yoga, stretching och andra rörlighetsövningar kan hjälpa dig att uppnå detta mål.
  4. Minska stress: Träning är en fantastisk stresshanteringsmetod. Att sätta ett mål för att minska stressnivåerna kan förbättra din mentala hälsa och välbefinnande.
  5. Ha roligt: Glöm inte bort att träning också kan vara roligt! Att sätta mål för att njuta av träningspassen och hitta en aktivitet som du verkligen gillar är viktigt för att bibehålla motivationen på lång sikt.

Att hitta inspirerande konton på sociala medier kan ge dig inspiration till att komma igång med rörelse. Du kan till exempel följa träningsprofiler som delar övningar, träningspass och tips. Det kan ge dig motivation och nya idéer till din egen träning. Om du gillar att vara utomhus, följ konton som visar naturtips och träning utomhus. De kan ge dig inspiration att komma ut och röra på dig i naturen. Gillar du dans och rörelse kan du följa dansare som delar roliga dansvideos att följa. Dans är en fantastisk träningsform som också är kul!

Exempel på konton som du kan följa:

Upplandsstiftelsen – Här få du tips på vad du kan göra i naturen
Generation Pep – inspiration för hela familjen med fokus på barn och unga
Tantparkour – Inget hinder är för litet. Tantparkour är för alla!

Kom ihåg! Att det är viktigt att vara medveten om hur du mår när du scrollar igenom ditt flöde. Om ett konto får dig att känna dig dålig eller otillräcklig, avfölj det utan att tveka. Ditt välmående är det viktigaste.

Här kan du läsa mer om hur kroppen fungerar och  folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk aktivitet.

1177.seFysisk aktivitet och träning
FolkhälsomyndighetenRekommendationer för fysisk aktivitet och stillasittande

Rulla till toppen

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Vill din verksamhet synas på Motion i Uppland, vänligen fyll i nedanstående formulär. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Verksamhetens namn *
Org.Nr
Kontaktperson, För- och efternamn
E-post *
Telefon
Hemsida *
Om verksamheten *

Exempel: Vi erbjuder ett antal gruppträningspass varje vecka så som Pilates, Seniorgympa, Sitt/stågympa, Friskluftsgympa och Kom igång-gympa. För mer information se hemsidan.

*
Kommun
Ange den/de kommuner er verksamhet finns på.
Aktiviteter
Ange den aktivitet(er) er verksamhet erbjuder.
Målgrupp
För vem erbjuder ni aktiviteter?
Kostnad
Hur ser er prisbild ut?

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Allmänna villkor

Genom att vara med i aktivitetskatalogen får du som aktör kostnadsfri marknadsföring och når nya målgrupper – samtidigt som ni bidrar till ett friskare samhälle!

Aktivitetskatalogen är tänkt som en inspirationskälla för nybörjare eller träningsovana, en startpunkt för att komma i gång med ett mer aktivt liv. I katalogen finns därför främst aktiviteter där fokus ligger på rörelse och glädje, snarare än prestation och tävling.

För att vara med i aktivitetskatalogen ska verksamheten:

  • vara uppbyggd enligt demokratiska principer samt öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.
  • ge flickor/pojkar och kvinnor/män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter samt tillåta dem att dela på inflytande och ansvar.
  • arbeta för att motverka missbruk.
  • inte diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
  • bedriva sina aktiviteter i en helt rök-, alkohol- och drogfri miljö.

Vi på Friskvårdslotsen använder aktivitetskatalogen när vi lotsar patienter som har fått Fysisk aktivitet på recept från hälso- och sjukvården. Aktivitetskatalogen marknadsförs till vårdpersonal som använder den när de ordinerar fysisk aktivitet.