Att komma igång
Att komma igång med mer rörelse kan vara utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och ditt välmående. Det bästa är att det aldrig är försent att börja och att varje rörelse räknas! Här har vi samlat tips och råd för dig som vill komma igång med mer rörelse i din vardag.
Planera din träning: Precis som du skulle planera ett viktigt möte, boka in tid för träning i din kalender. Om du behöver ändra planen, gör det som om du skulle boka om ett möte.
Börja lugnt: Ta det lugnt i början. Välj en aktivitet som känns hanterbar och öka gradvis intensiteten. Det viktigaste är att komma igång.
Hitta det roliga: Testa olika träningsformer tills du hittar något du tycker är kul. Dans, gå i naturen, yoga eller styrketräning – välj det som passar dig bäst.
Träna tillsammans med någon: Att träna med någon annan kan vara både motiverande och roligt. Ni kan peppa varandra när det känns tufft.
Du kommer tappa träningsrutinen: Det är normalt att ibland tappa träningsrutinen. Sjukdom, stress eller andra livshändelser kan påverka. Gör ingen stor grej av det utan acceptera att det händer alla och fokusera på hur du tar dig tillbaka till träningen.
Sätt upp mål: Sätt upp långsiktiga mål och delmål för din träning. Belöna dig själv när du når dem – det behöver inte vara något stort, bara något som gör dig glad!
Här får du två tips som du kan ladda ner och skriva ut för att skriva ner dina mål och följa upp din träning.
Hälsoplan 1177.se
Dagbok för fysisk aktivitet – Region Uppsala
Här hittar du några förslag på mål för att öka din fysiska aktivitet. Naturligtvis finns det många fler skäl till att bli mer aktiv.
Fundera över varför det är viktigt för dig att öka din fysiska aktivitet. Vad skulle du vilja göra för dig själv för att må lite bättre?
- Öka styrkan: Istället för att enbart fokusera på att gå ner i vikt kan du sätta mål för att bli starkare. Styrketräning hjälper till att bygga muskler, förbättra hållning och öka ämnesomsättningen. Detta kan leda till en mer hälsosam och funktionell kropp, oavsett vikten.
- Förbättra konditionen: Att förbättra din kondition genom till exempel promenader, löpning, cykling eller simning är ett utmärkt mål. Detta förbättrar hjärt- och lungkapaciteten, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och ger dig mer energi i vardagen.
- Öka rörligheten: Flexibilitet och rörlighet är viktiga för att bibehålla god hälsa och minska risken för skador. Yoga, stretching och andra rörlighetsövningar kan hjälpa dig att uppnå detta mål.
- Minska stress: Träning är en fantastisk stresshanteringsmetod. Att sätta ett mål för att minska stressnivåerna kan förbättra din mentala hälsa och välbefinnande.
- Ha roligt: Glöm inte bort att träning också kan vara roligt! Att sätta mål för att njuta av träningspassen och hitta en aktivitet som du verkligen gillar är viktigt för att bibehålla motivationen på lång sikt.
Att hitta inspirerande konton på sociala medier kan ge dig inspiration till att komma igång med rörelse. Du kan till exempel följa träningsprofiler som delar övningar, träningspass och tips. Det kan ge dig motivation och nya idéer till din egen träning. Om du gillar att vara utomhus, följ konton som visar naturtips och träning utomhus. De kan ge dig inspiration att komma ut och röra på dig i naturen. Gillar du dans och rörelse kan du följa dansare som delar roliga dansvideos att följa. Dans är en fantastisk träningsform som också är kul!
Exempel på konton som du kan följa:
Upplandsstiftelsen – Här få du tips på vad du kan göra i naturen
Generation Pep – inspiration för hela familjen med fokus på barn och unga
Tantparkour – Inget hinder är för litet. Tantparkour är för alla!
Kom ihåg! Att det är viktigt att vara medveten om hur du mår när du scrollar igenom ditt flöde. Om ett konto får dig att känna dig dålig eller otillräcklig, avfölj det utan att tveka. Ditt välmående är det viktigaste.
Här kan du läsa mer om hur kroppen fungerar och folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk aktivitet.
1177.se – Fysisk aktivitet och träning
Folkhälsomyndigheten – Rekommendationer för fysisk aktivitet och stillasittande