Egen aktivitet

Här finns tips på hur du kan komma igång hemma, i naturen eller på ett utegym. Vi ger förslag på enkla övningar och träningsprogram som inte kostar något

Tips på små förändringar som kan öka din fysiska aktivitet

Det finns många olika sätt att vara fysiskt aktiv på och mycket som du kan göra på egen hand.
Här har vi samlat tips för dig som vill öka din fysiska aktivitet.

En liten insats som kan ge en stor effekt är att byta ut stillasittande mot rörelse i vardagen. Här är några förslag:

  • Aktiv transport: Promenera eller cykla istället för att ta bilen eller kollektivtrafiken när det är möjligt. Det ger dig inte bara motion utan också frisk luft och en chans att njuta av omgivningen.
  • Hushållsarbete: Städa, dammsuga, diska och tvätta – alla dessa aktiviteter innebär rörelse. Se dem som en del av din dagliga träning!
  • Trädgårdsarbete: Om du har tillgång till en trädgård, se det som ett tillfälle att röra på dig. Gräv, plantera blommor eller rensa ogräs. Det är både avkopplande och fysiskt aktivt.
  • Smygträna på jobbet: Ta trapporna istället för hissen, gå runt på kontoret istället för att sitta hela dagen, eller gör några enkla stretchövningar när du har en paus. Var kreativ och hitta sätt att röra på dig även när du är på jobbet.

För fler tips hur du kan hitta mer rörelse i vardagen du ladda ner en pdf av boken ”Varje rörelse räknas – Vardagsrörelsens betydelse och hur vi kan bryta stillasittandet.” Boken är skriven av professor Mai-Lis Hellénius, tillsammans med övriga medlemmar i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet. Här hittar du boken som en pdf (öppnas i ny flik)

Skapa ett eget träningspass av övningar som du kan eller få tips och inspiration på onlineträning på webben. Här har vi samlat några tips på träning som du kan följa online:

Här kan du läsa om några tips som du kan göra på egen hand utomhus

  • Promenader
    Promenader är en enkel aktivitet som ger dig möjlighet att njuta av naturen, reflektera och röra på dig samtidigt. För dig som vill förbättra konditionen genom promenader kan du följa ett gå-program som personliga tränaren Leila Söderholm delar med sig av på diabetesförbundets hemsida.
  • Stavgång och tips för att stava rätt
    Hjärt- och lungföreningen tipsar här om tekniktips för att stava rätt när du går med stavar. Du kan se filmen här.
  • Hittaut
    Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet som finns på många orter. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Kartan finns både i pappersformat och som app. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. På kartan finns markerat svårighetsgrad på checkpointen samt vilka du kan ta dig till med barnvagn, rullstol och rullator.
    Här kan du se om Hittaut finns i närheten av dig.

Att ta en rörelsepaus är ett bra sätt att bryta stillasittandet. Det får igång blodcirkulationen vilket bland annat kan förbättra koncentrationen. En rörelsepaus kan vara så kort som 30 sekunder till några minuter med rörelse. Du behöver inte göra något speciellt utan det kan räcka med att ställa sig upp och röra lite på kroppen.

Vill du ha tips på rörelsepauser hittar du några förslag här:

Friskis & Svettis – Timeout >>

Svenska gymnastikförbundet – Pausgympa >>

Korpen – Aktiv paus >>

Investera i dig själv

Hur ser din aktivitetsnivå ut idag?
Ta en stund och fundera över hur mycket du rör på dig i din vardag.

  • Vad gör du för att hålla dig aktiv?
  • Finns det något du skulle vilja ändra eller förbättra?

Identifiera dina hinder 
Kanske känner du att det finns hinder som gör det svårt att vara så aktiv som du skulle vilja. Vad skulle behöva förändras för att du ska kunna öka din fysiska aktivitet?

Planera dina förändringar 
Tänk på de gånger du har varit fysiskt aktiv. Hur kändes det efteråt?

Din hälsa påverkas mest av det du gör varje dag och inte lika mycket av det du gör någon gång ibland. Att förändra dina dagliga vanor kan förbättra din hälsa på sikt.

Tänk däremot på att inte ställa för höga krav på dig själv, små förändringar gör skillnad och kan många gånger vara lättare att hålla.

Friluftsliv i Uppsala län

I Uppsala län finns mängder av fina naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder.

Vill du få tips på var du ska bege dig?
Besök Biotopias hemsida för länkar till naturinformation, Utflyktsprogrammet och Naturkartan. På Upplandsstiftelsens hemsida finns mer information om friluftsliv för alla åldrar och för dig med funktionsvariation.

Låna eller hyr utrustning

Saknar du utrustning eller är du osäker på om det är en aktivitet du kommer att göra igen? Då finns det flera alternativ för att låna eller hyra sport- och fritidsutrustning. Det är inte bara ett smart val för plånboken, utan även ett bättre val för miljön.

Upptäck mer

Hitta organiserad aktivitet

Sök aktiviteter utifrån kommun, målgrupp, kostnad och typ. Här finns aktiviteter från idrottsföreningar, patientföreningar, kommuner, privata aktörer och andra organisationer. Dessa aktiviteter ingår i ordinarie utbud.

Aktuellt i min kommun

Här hittar du aktiviteter som lovaktiviteter, prova på-dagar och evenemang. Perfekt för att testa något nytt. Du hittar även kostnadsfria öppna aktiviteter som Öppen sporthall och Sportis, arrangerade av RF-SISU Uppland.

Anpassad aktivitet

Här har vi samlat information för dig som har, eller har någon i din närhet, som har en funktionsnedsättning. Här hittar du tips på sidor där du kan hitta anpassade aktiviteter, digital träning, och stöd och hjälp för att underlätta vardag och fritid. 

Rulla till toppen

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Vill din verksamhet synas på Motion i Uppland, vänligen fyll i nedanstående formulär. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Verksamhetens namn *
Org.Nr
Kontaktperson, För- och efternamn
E-post *
Telefon
Hemsida *
Om verksamheten *

Exempel: Vi erbjuder ett antal gruppträningspass varje vecka så som Pilates, Seniorgympa, Sitt/stågympa, Friskluftsgympa och Kom igång-gympa. För mer information se hemsidan.

*
Är verksamheten planerad att upphöra, och i sådana fall när?
Kommun
Ange den/de kommuner er verksamhet finns på.
Aktiviteter
Ange den aktivitet(er) er verksamhet erbjuder.
Målgrupp
För vem erbjuder ni aktiviteter?
Kostnad
Hur ser er prisbild ut?

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Allmänna villkor

Genom att vara med i aktivitetskatalogen får du som aktör kostnadsfri marknadsföring och når nya målgrupper – samtidigt som ni bidrar till ett friskare samhälle!

Aktivitetskatalogen är tänkt som en inspirationskälla för nybörjare eller träningsovana, en startpunkt för att komma i gång med ett mer aktivt liv. I katalogen finns därför främst aktiviteter där fokus ligger på rörelse och glädje, snarare än prestation och tävling.

För att vara med i aktivitetskatalogen ska verksamheten:

  • vara uppbyggd enligt demokratiska principer samt öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.
  • ge flickor/pojkar och kvinnor/män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter samt tillåta dem att dela på inflytande och ansvar.
  • arbeta för att motverka missbruk.
  • inte diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
  • bedriva sina aktiviteter i en helt rök-, alkohol- och drogfri miljö.

Vi på Friskvårdslotsen använder aktivitetskatalogen när vi lotsar patienter som har fått Fysisk aktivitet på recept från hälso- och sjukvården. Aktivitetskatalogen marknadsförs till vårdpersonal som använder den när de ordinerar fysisk aktivitet.