Utomhus

Naturen har en lugnande inverkan på vårt sinne. Att träna utomhus kan förstärka denna effekt och hjälpa dig att släppa stress och spänningar. Du behöver inte boka tid eller köpa medlemskap. Träning utomhus är lättillgängligt och gratis när du tränar på egen hand.

I Uppsala län finns det många utegym. Här är alla välkomna att träna och det kostar ingenting. I anslutning till redskapen finns oftast instruktioner hur du kan göra olika övningar.

Här kan du hitta broschyrer om utegym i din kommun 


Ta med dig ett gummiband till utegymmet för ännu mer allsidig träning.

Här hittar du filmer med förslag på övningar.

Promenader är en enkel aktivitet som ger oss möjlighet att njuta av naturen, reflektera och röra på oss. Men ibland kan det vara kul att krydda upp promenaden med några enkla knep. Här är några idéer för att göra dina promenader ännu roligare:

Diabetesförbundet
har ett gå program på 8 veckor av träningscoachen Leila Söderholm. För att inspirera till att förbättra konditionen genom promenader. Du hittar programmet här.

Friskis & Svettis
tipsar om uteträning och hur du pimpar promenaden. Se deras tips här.

Hjärt- och lungföreningen
tipsar här om tekniktips för att stava rätt när du går med stavar. Se filmen här.

Promenera med Sofia – ljudbok

I den här ljudboken guidar Sofia Åhman dig genom en promenad på ca 30 minuter. Du behöver ingenting annat än ett par sköna skor. Sofia säger till när det är dags att stanna och göra övningar, och när det är dags att promenera vidare. Det enda du behöver göra är att gå ut genom dörren och sätta på ljudboken – sen följer du bara Sofias instruktioner.

Promenera med Sofia finns med tre olika teman: styrka, kondition och rörlighet.

Köp boken eller testa via någon ljudbokstjänst. Många ljudbokstjänster erbjuder gratis prova på period innan du behöver betala för tjänsten. Kolla upp vad som gäller för den ljudbokstjänst som du är intresserad av.

Västkuststiftelsen har i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset producerat kortfilmen ”Naturens kraft”. En film som inspirerar och lyfter hälsovinsterna med utevistelse, genom att skildra två personers upplevelser om hur naturen får just dem att må bra. Läs mer här.

Flera studier visar att vistelse i naturen främjar både hälsa och välbefinnande. Men bakom alla siffror och tidningsrubriker kan det vara mer inspirerande att höra personliga upplevelser. 

Klicka här för att komma till filmen på Youtube

Träna ute med Upplandsstiftelsen
Träning är bra för oss alla – men speciellt viktig för dig som är senior. Här hittar du några korta träningsfilmer som du enkelt kan göra utomhus utan redskap! Se filmerna här.


Friluftsliv i Uppsala län
I Uppsala län finns mängder av fina naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder. Vill du få tips på var du ska bege dig? På Biotopias hemsida finns länkar till sidor med bra naturinformation. Där hittar du även aktuell information om Utflyktsprogrammet och Naturkartan som kan vara hjälpsamma för att hitta ut. På Upplandsstiftelsens hemsida hittar du mer information om friluftsliv för alla åldrar och för dig med funktionsvariation.

Hittaut
Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet som finns på många orter. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Kartan finns både i pappersformat och som app. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. På kartan finns markerat svårighetsgrad på checkpointen samt vilka du kan ta dig till med barnvagn, rullstol och rullator. Läs mer här.

Fritidsbanken
Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Att låna är gratis. Fritidsbanker finns i Enköping, Knivsta, Uppsala, Tierp samt Örsundsbro. Läs mer här.

Kayakomat
Att hyra kajak och SUP ska vara billigt, smidigt och tillgängligt! Välj vilken station du vill paddla från samt vilka timmar, så ser du priset innan du bokar och betalar. Timpriset blir lägre ju längre du paddlar. Läs mer här.

Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån
Rulla till toppen

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Vill din verksamhet synas på Motion i Uppland, vänligen fyll i nedanstående formulär. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Verksamhetens namn *
Org.Nr
Kontaktperson, För- och efternamn
E-post *
Telefon
Hemsida *
Om verksamheten *

Exempel: Vi erbjuder ett antal gruppträningspass varje vecka så som Pilates, Seniorgympa, Sitt/stågympa, Friskluftsgympa och Kom igång-gympa. För mer information se hemsidan.

*
Är verksamheten planerad att upphöra, och i sådana fall när?
Kommun
Ange den/de kommuner er verksamhet finns på.
Aktiviteter
Ange den aktivitet(er) er verksamhet erbjuder.
Målgrupp
För vem erbjuder ni aktiviteter?
Kostnad
Hur ser er prisbild ut?

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Allmänna villkor

Genom att vara med i aktivitetskatalogen får du som aktör kostnadsfri marknadsföring och når nya målgrupper – samtidigt som ni bidrar till ett friskare samhälle!

Aktivitetskatalogen är tänkt som en inspirationskälla för nybörjare eller träningsovana, en startpunkt för att komma i gång med ett mer aktivt liv. I katalogen finns därför främst aktiviteter där fokus ligger på rörelse och glädje, snarare än prestation och tävling.

För att vara med i aktivitetskatalogen ska verksamheten:

  • vara uppbyggd enligt demokratiska principer samt öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.
  • ge flickor/pojkar och kvinnor/män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter samt tillåta dem att dela på inflytande och ansvar.
  • arbeta för att motverka missbruk.
  • inte diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
  • bedriva sina aktiviteter i en helt rök-, alkohol- och drogfri miljö.

Vi på Friskvårdslotsen använder aktivitetskatalogen när vi lotsar patienter som har fått Fysisk aktivitet på recept från hälso- och sjukvården. Aktivitetskatalogen marknadsförs till vårdpersonal som använder den när de ordinerar fysisk aktivitet.