Motion i Uppland

Vardagsrörelse

Vardagsrörelser är enkla handlingar som du kan utföra i din vardag för att öka din fysiska aktivitet och påverka din hälsa positivt. Det bästa med vardagsrörelser är att de är tillgängliga överallt och hela tiden. Du behöver inte mycket förberedelse, och det är dessutom gratis.

En liten insats som kan ge en stor effekt är att byta ut stillasittande mot rörelse i vardagen. Det behöver inte vara komplicerat eller krångligt. Här är några förslag:

 

Aktiv transport: Promenera eller cykla istället för att ta bilen eller kollektivtrafiken när det är möjligt. Det ger dig inte bara motion utan också frisk luft och en chans att njuta av omgivningen.

Hushållsarbete: 
Städa, dammsuga, diska och tvätta – alla dessa aktiviteter innebär rörelse. Se dem som en del av din dagliga träning!

Trädgårdsarbete: 
Om du har tillgång till en trädgård, se det som ett tillfälle att röra på dig. Gräv, plantera blommor eller rensa ogräs. Det är både avkopplande och fysiskt aktivt.

Smygträna på jobbet: 
Ta trapporna istället för hissen, gå runt på kontoret istället för att sitta hela dagen, eller gör några enkla stretchövningar när du har en paus. Var kreativ och hitta sätt att röra på dig även när du är på jobbet.

För fler tips hur du kan hitta mer rörelse i vardagen du ladda ner en pdf av boken ”Varje rörelse räknas – Vardagsrörelsens betydelse och hur vi kan bryta stillasittandet.” Boken är skriven av professor Mai-Lis Hellénius, tillsammans med övriga medlemmar i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet. Du hittar boken här.

 

Att ta en rörelsepaus är ett bra sätt att bryta stillasittandet. Det får igång blodcirkulationen vilket bland annat kan förbättra koncentrationen. En rörelsepaus kan vara så kort som 30 sekunder till några minuter med rörelse. Du behöver inte göra något speciellt utan det kan räcka med att ställa sig upp och röra lite på kroppen. Vill du ha tips på rörelsepauser hittar du några förslag här:

Friskis & Svettis – Timeout

Svenska gymnastikförbundet – Pausgympa

Korpen – Aktiv paus

Rulla till toppen

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Vill din verksamhet synas på Motion i Uppland, vänligen fyll i nedanstående formulär. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Verksamhetens namn *
Org.Nr
Kontaktperson, För- och efternamn
E-post *
Telefon
Hemsida *
Om verksamheten *

Exempel: Vi erbjuder ett antal gruppträningspass varje vecka så som Pilates, Seniorgympa, Sitt/stågympa, Friskluftsgympa och Kom igång-gympa. För mer information se hemsidan.

*
Kommun
Ange den/de kommuner er verksamhet finns på.
Aktiviteter
Ange den aktivitet(er) er verksamhet erbjuder.
Målgrupp
För vem erbjuder ni aktiviteter?
Kostnad
Hur ser er prisbild ut?

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Allmänna villkor

Genom att vara med i aktivitetskatalogen får du som aktör kostnadsfri marknadsföring och når nya målgrupper – samtidigt som ni bidrar till ett friskare samhälle!

Aktivitetskatalogen är tänkt som en inspirationskälla för nybörjare eller träningsovana, en startpunkt för att komma i gång med ett mer aktivt liv. I katalogen finns därför främst aktiviteter där fokus ligger på rörelse och glädje, snarare än prestation och tävling.

För att vara med i aktivitetskatalogen ska verksamheten:

  • vara uppbyggd enligt demokratiska principer samt öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.
  • ge flickor/pojkar och kvinnor/män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter samt tillåta dem att dela på inflytande och ansvar.
  • arbeta för att motverka missbruk.
  • inte diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
  • bedriva sina aktiviteter i en helt rök-, alkohol- och drogfri miljö.

Vi på Friskvårdslotsen använder aktivitetskatalogen när vi lotsar patienter som har fått Fysisk aktivitet på recept från hälso- och sjukvården. Aktivitetskatalogen marknadsförs till vårdpersonal som använder den när de ordinerar fysisk aktivitet.