Motion i Uppland

Kom igång med egen aktivitet

Vad tycker du bäst om att göra som är fysisk aktivitet? Vad tycker du är kul och i vilken miljö trivs du bäst? Fysisk aktivitet kan vara promenad, stavgång, löpning, onlineträning, dans eller att träna i ett utegym för att nämna några exempel. Fysisk aktivitet kan även vara att du cyklar till affären, tar trapporna istället för hissen eller går av bussen en hållplats tidigare.
Friskvårdslotsen vill visa på att all aktivitet räknas och att det finns flera sätt att komma igång med egen aktivitet. Här har vi listat några kom igång-tips som kan vara ett stöd för dig som vill öka din fysiska aktivitet.

Friskvårdslotsens kom-igång-tips

 • Planera in den fysiska aktiviteten och avsätt träningstid som viktig egentid. Planera in två-tre gånger i veckan i kalendern d.v.s inte för många tillfällen så att det blir stressande. Om det blir fler pass än så, se det som en bonus.
 • För att den planerade träningen ska bli av, lägg fram de kläder och skor du ska ha redan kvällen innan.
 • Vill du börja nu direkt? Slå på din favoritmusik och dansa loss. Ställ klockan på fem minuter. Orkar du längre? Kör några minuter till. Är dans inte din grej, gör några benböj eller kolla in någon av Friskis och Svettis korta rörelsepauser.
 • Gör ditt eget 10-gångerskort och checka av varje pass du gör. Hur lång tid tar det för dig att fylla kortet? Kanske kostar kortet något? När du har fyllt kortet får du tillbaka pengarna som du har satsat. Win-win! Du kan även ladda ner 1177:s hälsoplan för att fylla i och ha på kylskåpet.
 • Ladda ner en rolig app som kan hjälpa dig att sätta upp dina personliga mål. Du kan även hitta flera alternativ till träning online. I Motion i Uppland har vi länkat till några alternativ, du hittar dem under kategorin Online. Många patientföreningar har också onlinetips, t.ex. Diabetsförbundet som har träningstips som stärker kroppen samt gå-program som uppgraderar dina promenader till effektiva må bra-pass.
 • Sänk kraven. Kom ihåg att varje rörelse räknas och att det tar ett tag att komma in i en ny vana. 

1177.se fysisk aktivitet

På 1177.se kan du läsa om hur all form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Här hittar du fler tips på hur du på ett enkelt sätt kan träna och öka din fysiska aktivitet i vardagen. Här hittar du också filmer med enklare träningsprogram som du kan göra hemma.

Läs mer på 1177.se

Friluftsliv

I Uppsala län finns mängder av fina naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder. Vill du få tips på var du ska bege dig? På Biotopias hemsida finns länkar till sidor med bra naturinformation. Där hittar du även aktuell information om Utflyktsprogrammet och Naturkartan som kan vara hjälpsamma för att hitta ut. På Upplandsstiftelsens hemsida hittar du mer information om friluftsliv för alla åldrar och för dig med funktionsvariation.

Hittaut-orientering

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet som finns på många orter. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Kartan finns både i pappersformat och som app. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. På kartan finns markerat svårighetsgrad på checkpointen samt vilka du kan ta dig till med barnvagn, rullstol och rullator.

Utegym

Att kombinera styrketräning med konditionsträning är ett bra sätt att träna allsidigt. Träna styrka kan du göra i något av alla de utegym som finns runt om i distriktet och konditionen kan du träna upp genom att promenera, jogga eller cykla till utegymmet. På RF-SISU Upplands hemsida hittar du förteckningar över många av utegymmen i de kommuner som tillhör Uppsala län.

Fritidsbanken

Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Att låna är gratis. Fritidsbanker finns i Enköping, Knivsta, Uppsala, Tierp samt Örsundsbro.

Läs mer om fritidsbanken

Motion i Uppland-kortet

Så här fungerar det

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör på dig händer det mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Du kan motionera på flera olika sätt, det kan till exempel vara genom vardagsmotion, gym, idrott i en förening, gruppträning eller friluftsliv.

Det spelar ingen roll vad du gör, det viktigaste är att du hittar en aktivitet du tycker om. För att inspirera dig till rörelse har vi på Friskvårdslotsen skapat Motion i Uppland-kortet. Det är gratis att delta och fyller du i kortet så har du chans att vinna ett träningsband. Den största vinsten är förstås att du kommer att förbättra din egen hälsa genom att vara regelbundet fysiskt aktiv!

Motionera minst 30 minuter under en dag. När du har gjort det kryssar du i en ruta på ditt Motion i Uppland-kort. Du får bara kryssa en ruta om dagen.
När du har fyllt hela kortet fotar du av ditt ifyllda kort och mejlar till friskvardslotsen.uppland@rfsisu.se. Då är du med i utlottningen om ett träningsband.

Om du fyller i en rad under en vecka så har du kommit upp i den rekommenderade dosen av fysisk aktivitet på måttlig intensitetsnivå för vuxna.

Här kan du läsa mer om rekommendationerna för fysisk aktivitet.

Vill du ha ett Motion i Uppland kort? Kontakta Friskvårdslotsen på friskvardslotsen.uppland@rfsisu.se.

Rulla till toppen

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Vill din verksamhet synas på Motion i Uppland, vänligen fyll i nedanstående formulär. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Verksamhetens namn *
Org.Nr
Kontaktperson, För- och efternamn
E-post *
Telefon
Hemsida *
Om verksamheten *

Exempel: Vi erbjuder ett antal gruppträningspass varje vecka så som Pilates, Seniorgympa, Sitt/stågympa, Friskluftsgympa och Kom igång-gympa. För mer information se hemsidan.

*
Kommun
Ange den/de kommuner er verksamhet finns på.
Aktiviteter
Ange den aktivitet(er) er verksamhet erbjuder.
Målgrupp
För vem erbjuder ni aktiviteter?
Kostnad
Hur ser er prisbild ut?

Registrera verksamhet

Det är lätt att göra skillnad

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Er organisation

Vänligen svara på frågorna nedan. Detta hjälper oss matcha er verksamhet mot rätt aktivieteter och ort.

Allmänna villkor

Genom att vara med i aktivitetskatalogen får du som aktör kostnadsfri marknadsföring och når nya målgrupper – samtidigt som ni bidrar till ett friskare samhälle!

Aktivitetskatalogen är tänkt som en inspirationskälla för nybörjare eller träningsovana, en startpunkt för att komma i gång med ett mer aktivt liv. I katalogen finns därför främst aktiviteter där fokus ligger på rörelse och glädje, snarare än prestation och tävling.

För att vara med i aktivitetskatalogen ska verksamheten:

 • vara uppbyggd enligt demokratiska principer samt öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.
 • ge flickor/pojkar och kvinnor/män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter samt tillåta dem att dela på inflytande och ansvar.
 • arbeta för att motverka missbruk.
 • inte diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
 • bedriva sina aktiviteter i en helt rök-, alkohol- och drogfri miljö.

Vi på Friskvårdslotsen använder aktivitetskatalogen när vi lotsar patienter som har fått Fysisk aktivitet på recept från hälso- och sjukvården. Aktivitetskatalogen marknadsförs till vårdpersonal som använder den när de ordinerar fysisk aktivitet.